Lage rugpijn

Geplaatst op zondag 5 april 2015

Zou het uw SI kunnen zijn?

Onderaan de ruggenwervels bevindt zich het heiligbeen, oftewel Sacrum. De verbinding tussen het sacrum en bekken (Ilium) heet het SI-gewricht. Dus door middel van het SI-gewricht worden de benen met de wervelkolom verbonden. Wanneer de mobiliteit van het SI-gewricht verstoord raakt, kan er pijn in de lage rug ontstaan, die kan uitstralen naar de bil. Omdat we aan beide kanten van de wervelkolom een SI-gewricht hebben bevindt de pijn zich vaak aan één kant of in één bil.
 

Pijn in de lage rug

Lage rugpijn wordt in veel gevallen veroorzaakt door een slecht functionerend SI-gewricht, meestal aan één kant. Dit kan ontstaan door een val, een misstap of overbelasting van de lage rug. Daardoor komt er extra druk op de banden en pezen rond het gewricht, wat pijn geeft. Soms kan er sprake zijn van een beknelde zenuw, wat een uitstralende pijn geeft in het gehele been.

Bij sporten, waarbij er veel moet worden hardgelopen, loopt men eerder kans op problemen aan het SI-gewricht. De krachten die op de benen inwerken worden, tijdens het hardlopen, overgebracht naar de romp via de SI-gewrichten. Het gewricht is hiervoor gemaakt, maar langdurige inspanning en kracht op deze gewrichten kan overbelasting veroorzaken. Overbelasting kan ook ontstaan door asymmetrie in het bekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen die vaak op één been staan, op één bil in de bank `hangen` of veel met de benen over elkaar zitten.
 

SI-gewricht en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert de hormoonhuishouding van de vrouw. Onder invloed van het hormoon relaxine worden de banden rondom, onder andere, de SI-gewrichten losser. Daardoor ontstaat er meer beweging in de SI-gewrichten en dat is nodig, omdat dat ruimte geeft voor het hoofdje van de baby bij de geboorte. Als deze vergroting van mobiliteit in de SI-gewrichten niet symmetrisch is kan er bekkeninstabiliteit ontstaan.
 

Behandeling

De fysio- en manueeltherapeut kan door middel van testen en onderzoek bekijken of de lage rugklachten veroorzaakt worden door de SI-gewrichten. Door eenvoudige, niet manipulerende, handgrepen kan de mobiliteit van deze gewrichten weer worden hersteld, zodat de pijn verdwijnt. Bekkeninstabiliteit kan eventueel ook d.m.v. tape of een bekkenband ondersteund worden.
Benieuwd wat Fysio Steins | Hoogstraat voor u kan doen? Maak gerust een afspraak door te bellen met 0412 - 453608 of gebruik ons contactformulier.


Deel deze pagina met vrienden en collega's




Bekijk het volledige blogoverzicht
Neem direct contact op voor een afspraak
0412 - 453608
Of maak gebruik van ons afspraakformulier
Afspraak maken
Of stel uw vraag via ons contactformulier
Stel uw vraag
Of meld u aan voor onze periodieke nieuwsbrief
Nieuwsbrief
Of download of bekijk onze informatiefolders
Informatiefolders

Andere bezoekers bekeken