TENS

TENS (Transcutane Elektro Neuro Stimulatie) bij chronische pijn

(Chronische) pijn is een helaas steeds meer voorkomend verschijnsel. Uiteraard is het verhelpen van de oorzaak ervan de beste optie. Soms is de oorzaak echter niet vast te stellen, of de behandelend arts/specialist/therapeut heeft niet de mogelijkheid om de oorzaak aan te pakken en de pijn te verhelpen. Dan is pijnbestrijding een logische keuze. Hierin zijn tal van therapiemogelijkheden, afgestemd op de specifieke situatie. Naast pijnstillende medicijnen of fysiotherapie/revalidatie zijn ook meer invasieve ingrepen mogelijk.

Sinds tientallen jaren is TENS een goede behandeling. TENS is de afkorting van Transcutane Elektro Neuro Stimulatie en betekent het elektrisch stimuleren van de zenuw door middel van een zelfklevende elektrode. Het wordt voor zowel chronische als acute pijn ingezet, al is dat laatste in Nederland minder gebruikelijk.

TENS is letterlijk al zo oud als de weg naar Rome: Toen de Romeinen Egypte veroverd hadden, beschreven geschiedschrijvers dat de vissersbevolking aan de bovenloop van de Nijl een vis, de Gnatonemus Petersii, als TENS apparaat gebruikten. Deze vis geeft, net als de sidderaal, stroompjes af en door deze tegen een pijnlijke plek te houden, werd de pijn minder of verdween zelfs.

In 1965, toen Melzack en Wall hun bevindingen publiceerden over de gate control theorie, kwam TENS in een stroomversnelling. In 1991 kwam professor Han tot ontdekking, dat de puls-frequentie bepalend was voor welk neuropeptide wordt gevormd: In 2003 werden deze wetenschappelijke ontdekkingen succesvol in één TENS-behandelprogramma gecombineerd. De afgelopen tientallen jaren zijn talloze onderzoeken over TENS gepubliceerd.

Indicaties voor TENS

Alle vormen van (chronische) pijn, migraine, clusterhoofdpijn en polyneuropathie.

Contra-indicaties voor TENS

  • patiënten met een elektronisch implantaat
  • patiënten met ernstige hartritmestoornissen en ernstige cardiale bloedsomloop insufficiëntie
  • zwangerschap
  • patiënten met een afkeer van elektrische stroompjes
  • patiënten met epilepsie
  • tumoractiviteit in het gebied rondom en tussen de elektroden

TENS in de praktijk

Meestal wordt TENS in combinatie met andere pijntherapieën toegepast. TENS therapie wordt gegeven met een apparaatje zo groot als een mobiele telefoon, waarop 1 of 2 kabeltjes aangesloten zijn, die weer verbonden zijn met zelfklevende huid- elektroden. Via deze elektroden worden pulserende stroompjes toegediend en dat heeft een pijndempende werking. TENS kan worden vergoed vanuit het basispakket.

Hoe kan ik TENS aanvragen?

Voordat TENS definitief wordt aangevraagd, is het nodig om het eerst te proberen. Belangrijk is de begeleiding en de uitleg van TENS door een fysiotherapeut, om zo goed mogelijk resultaat te hebben. TENS is één van de weinige therapieën, die pas wordt aangevraagd bij (en vergoed door) uw zorgverzekeraar, als gebleken is dat het ook echt helpt. Vaak is een behandeling van 2 of 3 maal per dag gedurende 30 minuten voldoende. De eerste weken misschien wat vaker.

Voor vragen over TENS kunt u ons bellen (0412 - 453608) of kunt u uw vraag stellen via ons contactformulier.


Deel deze pagina met vrienden en collega's


Neem direct contact op voor een afspraak
0412 - 453608
Of maak gebruik van ons afspraakformulier
Afspraak maken
Of stel uw vraag via ons contactformulier
Stel uw vraag
Of meld u aan voor onze periodieke nieuwsbrief
Nieuwsbrief
Of download of bekijk onze informatiefolders
Informatiefolders

Andere bezoekers bekeken