Duizeligheidsklachten / BPPD

Extra geschoold in het behandelen van duizeligheidsklachten

Bij Fysio Steins | Hoogstraat zijn we extra geschoold in het behandelen van duizeligheidsklachten. Duizeligheidsklachten zijn niet levensbedreigend maar kunnen de levenskwaliteit aanzienlijk verminderen. Het is dus belangrijk dat fysiotherapeuten meer inzicht krijgen in duizeligsheidklachten en een onderscheid kunt maken welke vormen van duizeligheid behandelbaar zijn.

Van de patiënten die met duizeligsheidklachten bij de huisarts komen blijkt circa 10% vertigo te hebben.
  • Hiervan heeft 10% het syndroom van Ménière;
  • Circa 50% heeft een organisch lijden;
  • Van 40% blijft de oorzaak van de klachten onbekend;
  • 3 tot 5% van de bevolking heeft geregeld last van duizeligheid.
 

Vertigo

Vertigo is een duizeligheid van uiteenlopende aard. In ruime zin wordt met duizeligheid iedere sensatie bedoeld waarbij een gestoorde relatie tussen een individuen zijn omgeving aanwezig is. Duizeligheid is een algemene term voor een gevoel van desoriëntatie in de ruimte. Wanneer een patiënt het gevoel heeft continu in beweging te zijn, en zogenaamde draaisensaties ervaart spreekt men van ‘vertigo’.

Vertigo is dus een subtype van duizeligheid. Bij ernstige vormen van duizeligheid heeft de patiënt val neigingen en kan niet meer functioneren. Patiënten die een stoornis aan het evenwichtssysteem hebben, ervaren duizeligheidsklachten en vertigo in veel extremere mate, gedurende langere periodes en meestal op heel ongebruikelijke momenten. Vaak voelen ze een duizeligheidsaanval niet aankomen. Uit angst voor potentiële aanvallen gaan patiënten activiteiten vermijden zoals bijvoorbeeld autorijden. Bij de behandeling van de klachten is het daarom belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de psychologische consequenties van duizeligsheidstoornissen. (Herdman 2000)


Deel deze pagina met vrienden en collega's


Neem direct contact op voor een afspraak
0412 - 453608
Of maak gebruik van ons afspraakformulier
Afspraak maken
Of stel uw vraag via ons contactformulier
Stel uw vraag
Of meld u aan voor onze periodieke nieuwsbrief
Nieuwsbrief
Of download of bekijk onze informatiefolders
Informatiefolders

Andere bezoekers bekeken