Bekkenklachten bij zwangerschap

Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap (symfysiolyse, bekkeninstabiliteit)

Wist u dat 45% van de zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap en 33% na de zwangerschap last heeft van pijn rond het bekken en de onderrug? De pijn kan wisselen van plaats, aan een kant zijn, aan beide zijden of rondom. De pijn kan zich bevinden: laag onder in rug, bij het heiligbeen, de SI-gewrichten tussen heiligbeen (sacrum) en darmbeen (ilium) en bij het schaambot. Dit betekent dat zitten, opstaan en lopen pijnlijk is. Maar ook het verzorgen van de kinderen, huishoudelijk werk, het uitoefenen van je beroep en seksuele gemeenschap zijn pijnlijk.

Deze klachten zijn te behandelen met de Methode van Cecile Röst
Dit is een praktische behandelmethode waarin veel aandacht is voor praktische adviezen betreffende ADL en werk. Er worden gespecialiseerde huiswerkoefeningen geïnstrueerd zodat de patiënt zelf aan de slag kan om haar klachten te verlichten en zo de regie over haar eigen aktiviteiten en leven behoudt.

Tijdens de zwangerschap zijn vaak een paar behandelingen met oefeningen en adviezen
genoeg om de rest van de zwangerschap normaal te kunnen functioneren. De kans op klachten na de bevalling verminderd hierdoor ook aanzienelijk. In onze praktijk is Marianne Paulzen gespecialiseerd in deze therapie.
Indien u deze klachten ervaart en hiervoor behandeld wilt worden neem dan gerust even contact op voor een afspraak.
 

Wat is bekkenpijn

In elke fase van de zwangerschap kan de zwangere vrouw pijn ervaren in en rond het bekken. Het bekken bevindt zich tussen je wervelkolom en je benen, vormt als het ware je basis. In het bekken gebeurt veel: hier zijn naast je voortplantingsorganen ook je blaas en je darmen. Er bevinden zich spiergroepen zoals je bekkenbodem die je organen en je bewegingen ondersteunen. In je bekken voel je, leef je, baar je, heb je seks. Op je bekken zit je. Je bekken vormt ook de verbinding tussen je romp en je benen, waardoor je kan lopen en staan. De term bekkenpijn beschrijft de pijn in de bekkengewrichten.

bekkengewricht
A) Sacro-ilicaal gewricht | B) Symfyse

Het bekken bestaat uit drie botten die zeer stevig aan elkaar verbonden zijn. Aan de voorkant van het bekken, waar de twee grote heupbotten (ilia) samenkomen, bevindt zich een sterk gewricht, de symfyse (symphysis pubis). Aan de achterkant van het bekken zitten de twee gewrichten die de heupbotten verbinden met het heiligbeen (sacrum). Deze gewrichten zijn de sacroiliacale gewrichten (sacroiliac joints).

Wanneer een vrouw zwanger is, maakt het lichaam hormonen aan die zorgen voor ontspanning van de ligamenten (sterk lichaamsweefsel dat de gewrichten bij elkaar houdt). De gewrichten worden zo wat losser en flexibeler. Op die manier kan de baby makkelijker door het bekken tijdens de geboorte.

Bekkenpijn kan optreden in de zwangerschap, tijdens de bevalling ontstaan en/of voortduren in de periode na de bevalling. De intensiteit en de plaats van de pijn kan variëren tijdens de zwangerschap en kan verschillen van pijn in eerdere zwangerschappen. Hoewel de pijn vaak na de bevalling snel afneemt en de meeste vrouwen weer goed herstellen, houden sommige vrouwen langdurig problemen waardoor ze minder belastbaar zijn. Goede therapie en steun van je omgeving is dan erg belangrijk.

Let op: pijn wordt vaak pas ervaren na enige tijd zoals na 10 minuten staan, 20 minuten zitten of 60 minuten liggen.
 

Wanneer is het nodig om therapeutische hulp in te schakelen

Zodra je het gevoel hebt geen controle meer te hebben over je lichaam, of de pijn belemmert je in de dagelijkse activiteiten, is het raadzaam de hulp in te schakelen van een gespecialiseerde therapeut die je helpt de controle over het bekken te hervinden. In Nederland zijn therapeuten vrij toegankelijk. De therapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering.
 

Wanneer is het nodig een verloskundige of arts te consulteren

Raadpleeg een therapeut als er tekenen van pijn zijn, ongevoeligheid, zwakte in onderbeen, enkel, voet of tenen.  Bij plotselinge incontinentie (meer dan een paar druppels) neem je contact op met verloskundige, je huisarts of je gynaecoloog/specialist.

Ben je zwanger, pas bevallen of heb je nog steeds klachten vanaf zwangerschap, bevalling of kraamtijd? Heb je pijn in rug, bekken, rond het schaambot, de SI-gewrichten, het heiligbeen, de stuit, de bil of uitstralend in het bovenbeen? Wordt je  in je dagelijks leven gehinderd wordt door je klachten. Bijvoorbeeld tijdens je werk, je huishouden of bij het zorgen voor je gezin of als je door de pijn niet goed kunt zitten of slapen. Neem dan contact met onze praktijk op voor het maken van een behandelafspraak.
 

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op

Als u meer wilt weten over bekkenklachten bij zwangerschap, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers. U kunt ons bereiken via 0412 - 453608.

Download hier de informatiefolder Bekkenpijn


Deel deze pagina met vrienden en collega's


Neem direct contact op voor een afspraak
0412 - 453608
Of maak gebruik van ons afspraakformulier
Afspraak maken
Of stel uw vraag via ons contactformulier
Stel uw vraag
Of meld u aan voor onze periodieke nieuwsbrief
Nieuwsbrief
Of download of bekijk onze informatiefolders
Informatiefolders

Andere bezoekers bekeken