Snelle botontkalking

Osteoporose

Bij osteoporose worden je botten broos door een te snelle botontkalking. Naast minder botmassa is er ook een verandering in de structuur van het bot. Osteoporose betekent letterlijk: poreus bot. De kans op een botbreuk is daarom groter. Botbreuken zijn dan ook meestal het eerste signaal om te starten met nader onderzoek naar osteoporose. Osteoporose is een chronische aandoening die veel voorkomt. Wereldwijd krijgt ongeveer één op de drie vrouwen en één op de acht mannen osteoporose.

Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de kans dat iemand osteoporose krijgt of dat het erger wordt:

  • Leeftijd ≥ 50 jaar
  • Ondergewicht (BMI < 20 kg/m2of gewicht < 60 kg)
  • Eén ouder met een heupfractuur (erfelijk bepaalde risicofactor)
  • Ziekten die de botdichtheid verminderen
  • Weinig lichaamsbeweging
  • Roken
  • Alcohol (>2 glazen/dag)

Iemand met osteoporose die ten val komt, heeft een hoger risico op botbreuken in vergelijking met mensen zonder osteoporose. Een verhoogd valrisico bij osteoporose brengt dus ook een verhoogd risico op botbreuken mee.

Hier bij Fysio Steins | Hoogstraat kan er getraind worden om de kans op een val te verkleinen, maar ook na een breuk om weer op te bouwen in kracht en balans. We hebben daarvoor een gezellige goed gevulde oefenzaal, waar (ook in groepstherapie) veel ruimte is voor persoonlijke aandacht. De groepjes zijn meestal niet groter dan 5-6 personen.

Wat we kunnen gaan doen: Je valrisico in kaart brengen. Vallen leidt vaak tot een botbreuk. Goed bewegen: je maakt je botten sterker door te bewegen tegen de zwaartekracht in. Denk aan wandelen, tennissen, hardlopen, touwtje springen enzovoorts. Stevige spieren en een goede balans zijn nodig om te voorkomen dat je valt.

Wilt u meer weten over Osteoporose?

De fysiotherapeuten van Fysio Steins | Hoogstraat informeren u graag. Bel ons geheel vrijblijvend 0412 - 453608 of gebruik ons contactformulier.


Deel deze pagina met vrienden en collega's


Neem direct contact op voor een afspraak
0412 - 453608
Of maak gebruik van ons afspraakformulier
Afspraak maken
Of stel uw vraag via ons contactformulier
Stel uw vraag
Of meld u aan voor onze periodieke nieuwsbrief
Nieuwsbrief
Of download of bekijk onze informatiefolders
Informatiefolders

Andere bezoekers bekeken