Beweegprogramma COPD

Wat is COPD

Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is een verzamelnaam voor twee typen chronische longziekten, namelijk chronische bronchitis en longemfyseem. Bij COPD zijn de luchtwegen ontstoken en de longblaasjes beschadigd. Hierdoor ontstaat luchtwegobstructie, waardoor de longfunctie is aangetast. Ademen is moeilijker en u heeft minder energie.

COPD wordt gekenmerkt door longaanvallen (exacerbaties). De ziekte verergert in de loop van de tijd en er zijn vaak nevenaandoeningen aanwezig.
 

COPD wordt ingedeeld in verschillende stadia

De longarts deelt de patiënten door middel van verschillende onderzoeken in de verschillende stadia in. Hoe hoger de Gold-classificering hoe meer klachten de patiënt heeft en hoe meer zijn leven door de klachten beïnvloed wordt.
 
  • Gold 1 : Mild COPD
  • Gold 2 : Matig COPD
  • Gold 3 : Ernstig COPD
  • Gold 4 : Zeer ernstig COPD
 

Klachten en gevolgen

Patiënten met COPD hebben vaak last van kortademigheid, chronisch hoesten, benauwdheid en moeheid. Als gevolg van de aandoening kan een afname van conditie, spierkracht en lichaamsgewicht optreden (hoewel overgewicht ook veel voorkomt). Bij de één is COPD ernstiger dan bij de ander en ook het verloop van de ziekte verschilt per patiënt. Sommige mensen hebben lichte COPD, anderen juist ernstige tot zeer ernstige COPD.

De meeste mensen krijgen COPD pas na het veertigste levensjaar. Bij acht op de tien patiënten is de oorzaak van COPD het roken van tabak. Ook mensen die al jaren gestopt zijn met roken, lopen een verhoogd risico op COPD. Andere oorzaken kunnen zijn: schadelijke stoffen, slecht behandelde astma of een erfelijke ziekte.
 

Behandeling

Patiënten met COPD worden behandeld door hun specialist of huisarts met medicatie. Daarnaast verwijzen deze artsen indien nodig door voor niet-medicamenteuze behandelingen zoals fysiotherapie, voedingsadviezen, cursussen stoppen met roken, etc. De behandelend arts adviseert fysiotherapie indien een patiënt met COPD er niet in slaagt voldoende fysiek actief te zijn, bijvoorbeeld vanwege (angst voor) kortademigheid.
 

Fysiotherapeutische behandeling

De behandeling (individueel of in groepsverband) bestaat uit gestructureerde fysieke inspanningstraining ter vermindering van de kortademigheid en verbetering van de conditie. 
De fysiotherapeut geeft ook advies over en begeleiding in het zelfstandig uitvoeren van oefeningen en bewegen. Daarnaast is er aandacht voor voorlichting gericht op kennis, zelfmanagement en het aanmoedigen tot en aanleren van een gezonde leefstijl.
Tenslotte kunnen ademhalingsoefeningen, training van de ademhalingsspieren en het kunnen ophoesten van slijm en ontspanningsoefeningen gegeven worden. Voor een optimaal effect dient deze therapie voor langere tijd gevolgd te worden. 
 

Effect van fysiotherapie

  • Fysiotherapie is bewezen effectief gebleken op afname van symptomen, verbetering van inspanningsvermogen, verbetering van kwaliteit van leven en afname van angst en depressie bij patiënten met COPD.
  • Mensen met COPD zijn positief over de zorg die zij krijgen van de fysiotherapeut.
 

Wilt u behandeling of meer weten over fysiotherapie bij COPD

De fysiotherapeuten van Fysio Steins | Hoogstraat informeren u graag. Bel ons geheel vrijblijvend 0412 - 453608 of maak gebruik van ons contactformulier.


Deel deze pagina met vrienden en collega's


Neem direct contact op voor een afspraak
0412 - 453608
Of maak gebruik van ons afspraakformulier
Afspraak maken
Of stel uw vraag via ons contactformulier
Stel uw vraag
Of meld u aan voor onze periodieke nieuwsbrief
Nieuwsbrief
Of download of bekijk onze informatiefolders
Informatiefolders

Andere bezoekers bekeken