Reumatische aandoeningen

Wat is Reuma?

Eén van de reumatische ziekten is Reumatoïde Artritis (RA). Andere reumatische ziekten zijn artrose en de ziekte van Bechterew (ontstekingen van de wervelkolom). RA is een auto-immuunziekte; het afweersysteem keert zich tegen het eigen lichaam, waardoor stoffen vrijkomen die ontstekingen veroorzaken. Deze kunnen optreden in gewrichten, maar ook in pezen, spieren, organen, bloedvaten of rondom de zenuwen. Bij een gewrichtsontsteking wordt er extra gewrichtsvocht aangemaakt waardoor er uitstulpingen kunnen ontstaan. Reeds in een vroeg stadium van RA kan het kraakbeen en het bot beschadigd raken. Dit kan toenemen in een later stadium.
 

Klachten en symptomen bij reuma

RA is een chronische aandoening met een grillig verloop, u kunt veel klachten hebben, maar er zijn ook rustige periodes. Door een gewrichtsontsteking kunt u last krijgen van pijn en voelt uw gewricht warm en gezwollen aan. In het begin van de ontsteking is de zwelling vaak nog niet zo zichtbaar. U kunt het dan bijvoorbeeld voelen onder de bal van uw voet tijdens het lopen, u hebt last van stijve vingers of uw handen gaan opzetten. Met name als u een lange tijd in dezelfde houding hebt gezeten of gelegen, worden gewrichten pijnlijk en stijf. Hierdoor kunt u moeilijker bewegen.
Minder bewegen heeft een nadelige invloed op uw algehele conditie en leidt tot afname in spierkracht, waardoor het bewegen nog meer bemoeilijkt wordt.

Een andere veel voorkomende klacht bij patienten met gewrichtsreuma is algehele vermoeidheid. Deze vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben zoals de pijn, de psychische belasting, maar ook eventuele bloedarmoede. Andere bijkomende symptomen kunnen zijn: verstoorde nachtrust, lichte koorts, algemene spierzwakte en gebrek aan eetlust.
 

Hoe vaak komt reuma voor en bij wie?

Volgens het Reumafonds hebben bijna 2 miljoen Nederlanders een vorm van reuma. Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd. Vaak wordt gedacht dat vooral oudere mensen reuma krijgen. Dat is niet zo; 61% van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. Ook kinderen kunnen reuma krijgen. De oorzaak van de meeste vormen van reuma is onbekend. Reumatische aandoeningen kunnen nog niet genezen worden en zijn dan ook chronisch. Met een behandeling die op u en uw aandoening en klachten is afgestemd kunnen klachten wel verminderen.
 

Wat kan ik zelf doen bij reuma?

Aanpassing van uw leefstijl staat voorop en een optimaal lichaamsgewicht is van belang, evenals het niet gebruiken van belastende middelen zoals roken. Regelmatig en gedoseerd bewegen is essentieel en ondersteunt de specifieke oefeningen van de fysiotherapeut om actief te blijven. Geadviseerd wordt om minimaal vijf dagen per week een half uur of langer matig intensief te bewegen. Zo onderhoudt u ook uw algehele conditie. Denk aan wandelen, fietsen, traplopen, tuinieren of zwemmen. Dit kunt u doen naast het voor u specifiek samengestelde oefenprogramma.

In principe zijn veel sporten en vormen van beweging goed als u reuma heeft, maar contactsporten of sporten waarbij u onverwachte bewegingen maakt, zijn minder geschikt. Ook sporten waarbij uw gewrichten zwaar worden belast kunnen leiden tot klachten.
 

Adviezen op een rijtje

  • Streef ernaar om minimaal dertig minuten per dag te bewegen.
  • Voorkom overbelasting van uw gewrichten door te intensief te bewegen.
  • Neem tijdens het bewegen af en toe rust.
  • Bouw de duur, intensiteit en frequentie van het bewegen langzaam op. Voer de voor u specifiek samengestelde oefeningen dagelijks uit.
  • Beweeg op een zachte ondergrond als dat prettiger voelt.
  • Draag schoenen met schokabsorberende zolen.
 

Wilt u meer weten of heeft u vragen?

De fysiotherapeuten van Fysio Steins | Hoogstraat informeren u graag. Bel ons geheel vrijblijvend 0412 - 453608 of gebruik ons contactformulier.


Deel deze pagina met vrienden en collega's


Neem direct contact op voor een afspraak
0412 - 453608
Of maak gebruik van ons afspraakformulier
Afspraak maken
Of stel uw vraag via ons contactformulier
Stel uw vraag
Of meld u aan voor onze periodieke nieuwsbrief
Nieuwsbrief
Of download of bekijk onze informatiefolders
Informatiefolders

Andere bezoekers bekeken