Beweegprogramma Diabetes Mellitus type 2

Diabetes type 1 en Diabetes type 2

De officiele naam voor diabetes of suikerziekte is Diabetes Mellitus. Er is sprake van teveel glucose in het bloed. Het lichaam kan de bloedsuiker niet meer in evenwicht houden, omdat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. Dit insuline regelt de bloedsuikerspiegel.

Twee soorten Diabetes Mellitus

De meest voorkomende soort is Diabetes type 2. Mensen met dit type suikerziekte hebben te weinig insuline in het lichaam en reageren daar ook niet goed meer op (insulineresistentie). Ongeveer 90% van de mensen met Diabetes heeft Diabetes type 2.

Bij type 1 maakt het lichaam zelf geen insuline meer aan. Het afweersysteem vergist zich en vernielt de cellen die insuline aanmaken. Diabetes Mellitus type 1 ontstaat vaak op jongere leeftijd (jonger dan 30 jaar). De behandeling bestaat altijd uit het toedienen van insuline middels spuiten of een pompje.

De oorzaak van Diabetes

De oorzaak van Diabetes is niet precies bekend. Diabetes type 2 ontstaat vaak op oudere leeftijd en bij overgewicht. Steeds vaker krijgen ook jongeren en kinderen deze soort diabetes. Erfelijke aanleg vergroot de kans op het krijgen van type 2. De behandeling bestaat meestal uit medicijnen (tabletten en/of insuline) en voedings- en beweegadviezen.

Regelmatig bewegen

Uit onderzoek blijkt dat lichamelijke activiteit dezelfde positieve effecten heeft bij mensen met Diabetes Mellitus als bij mensen zonder Diabetes. Regelmatig bewegen kan leiden tot een verbetering van het uithoudingsvermogen, een vergroting van de spierkracht, een afname van overgewicht en een verhogingvan algemeen welbevinden.
Voor de patient met Diabetes Mellitus type 2 geldt bovendien dat lichamelijke activiteit een gunstige invloed heeft op de preventie en beloop van de ziekte. Naast de veranderingen in lichaamssamenstelling en gewicht, verbetert ook het evenwicht van de bloedsuikerspiegel.

Beweegprogramma

Bij een beweegprogramma wordt er individueel of in een groep getraind gedurende een periode van ongeveer 3 maanden. Na een intake waarbij de gezondheid en het beweeggedrag in kaart gebracht wordt, zal een persoonlijk trainingsschema gemaakt worden. Hierbij wordt rekening gehouden met evt. andere bestaande klachten of beperkingen.

Tussentijds vindt er regelmatig een evaluatie plaats en kan het schema aangepast worden. De doelstelling van het beweegprogramma Diabetes is het behalen van gezondheidswinst door het op middellange en lange termijn verbeteren van het fitheidsniveau. Er wordt gestreefd naar een actievere en gezondere leefstijl, wat een gunstig effect heeft op Diabetes type 2.
Er wordt zowel spierkracht als conditie getraind en er is aandacht voor het vergroten van kennis en inzicht over de oorzaken en gevolgen van een inactieve leefstijl en ongezonde voeding. Indien nodig of gewenst wordt er contact gelegd met een dietiste.

Wilt u meer weten over het beweegprogramma bij Diabetes

De fysiotherapeuten van Fysio Steins | Hoogstraat informeren u graag. Bel ons geheel vrijblijvend 0412 - 453608 of maak gebruik van ons contactformulier.


Deel deze pagina met vrienden en collega's


Neem direct contact op voor een afspraak
0412 - 453608
Of maak gebruik van ons afspraakformulier
Afspraak maken
Of stel uw vraag via ons contactformulier
Stel uw vraag
Of meld u aan voor onze periodieke nieuwsbrief
Nieuwsbrief
Of download of bekijk onze informatiefolders
Informatiefolders

Andere bezoekers bekeken